Zářivé momenty skateboardingu pod olympijskými kruhy

Dokonalé triky na deskách ovládli Tokio! Skateboarding jako jeden z pěti nových olympijských sportů nabídl divákům několik zářivých momentů a nenechal ani jednoho z nich sedět na židli. Znamenité kousky mladých skaters se tak bez pochyb zapíše do historie her.

Oslava improvizace a kamarádství

 

Zařazení skateboardingu ke sportům, které se předvedou pod pěti kruhy byl zpočátku dobrým marketingovým tahem. Organizátoři chtěli prostřednictvím něj přilákat pozornost mladší generace. Vždyť nakonec i jednou z aktuálních vítězek je jen 13 letá skaterka z domácího Japonska. No samotní sportovci na rampách předvedli i to, za co si skateboarding vysloužil přízeň mladých lidí po celém světě. Skate totiž přináší nikdy nekončící kamarádství, pomáhá hledat vlastní styl a učí sahat na vrchol díky nesčetným možnostem improvizace.

Olympiádu převálcovali Japonci

 

V rámci olympiády v skateboardingu soutěžili v Ariake Urban Sports Parku muži a ženy ve dvou kategoriích - park a ulice. Dohromady se zde představilo 80 závodníků z 25 států světa a celkově hry ovládli domácí závodníci, kteří získali dohromady 5 medailí (3 zlaté, 1 stříbrnou a 1 bronzovou). Za nimi následuje Austrálie s jednou zlatou medailí a první trojici nejúspěšnějších zemí uzavírá Brazílie se třemi stříbrnými kovy. Dvě třetí místa se ještě utekli USA a jeden bronz si na své konto připsala i Velká Británie.

Nejmladší vítězka her

 

Podobně jako při surfingu, o kterém jsme psali v předchozím blogu, i skateboarding přinesl během her množství překvapení na stupních vítězů. Několikanásobný výherci světových soutěží jako Heiman Reynolds, Zion Wright zda Nyjah Huston si z Tokia neodnesli žádný kov, za to mladičká třináctiletá Japonka Momidži Nišijová se do dějin her zapíše nejen jako první olympijská vítězka v disciplíně street, ale také jako nejmladší zlatá medailistka v rámci olympiády v Tokiu vůbec. OH v Tokiu tak zas jen potvrdily, že skateboarding je vrtkavý sport, v rámci kterého dokáže i mála drobnost pokazit celý výkon. Většina závodníků si tuto skutečnost uvědomuje a proto nejezdí pro uznání, ale radost z každého dotyku s deskou.

⌨️ K. Kmeťová 📸 google


Kamenné prodejny Board Paradise