Olympiáda v Tokiu přinesla prvních surfařských vítězů

 

Život je plný zvratů a nečekaných událostí. Jinak tomu nebylo ani na uplynulých Olympijských hrách v Tokiu, které sice v oficiálním názvu nesou rok 2020, ale pro pandemii proběhly až toto léto. Olympiáda v zemi vycházejícího slunce tak poprvé hostila i surfařský špičky z celého světa, protože surfing se během ní stal novým olympijským sportem.

Olympijská premiéra na Tsurigasaki

Olympijská premiéra na Tsurigasaki

 

Surfování zažilo svou premiéru pod pěti kruhy na japonské pláži Tsurigasaki v provincii Chiba, která se nachází asi 65 kilometrů od Tokia. Na vlnách Tichého oceánu tak jezdili surfaři na boardshortoch ve dvou oddělených soutěžích - ženské a mužské (obou se zúčastnilo jen 20 surfařů), přičemž všichni závodníci museli projít přes počáteční a hlavní kola, které nakonec vyvrcholily v boji o zlatou a bronzovou medaili. Úvodních kol se účastnili čtyři až pěti surfaři a ti nejlepší postoupili do hlavních kol. V rámci nich už pak soutěžili vždy jen dva závodníci, přičemž dále postupoval lepší z dvojice. Soutěžících hodnotili pět porotci, kteří se soustředili na náročnost, kritéria odhodlání jednotlivých surfařů, inovativní a progresivní manévry jakož i sílu a rychlost závodníků.

Olympijský vítěz Italo Ferreira

Olympijský vítěz Italo Ferreira

 

Příběh jako z hollywoodských filmu stojí za prvním mužem, který si v surfování na OH TOKIO 2020 vybojoval zlato a zapíše se tak navždy do historie tohoto sportu. Stal se jím Brazilec Italo Ferreira, pocházející z velmi chudých poměrů. Svůj první dotek s vlnami zkoušel na polystyrenovém víčku z chladicího boxu a na to, aby mohl soutěžit, chodil od dveří ke dveřím s prosbou o finanční příspěvek od sousedů. Tím se však jeho dojímavý příběh nekončí. Právě naopak. Vcelku dramatická byla i jeho účast na závodech Světového poháru 2019, kde musel zabodovat, aby mohl jít do Tokia. Před soutěží mu totiž ukradli auto s pasem, vízem i doklady potřebnými na závodění. Vše naštěstí znovu vybavil a soutěž stihl tak říkajíc zásahem osudu, protože kvůli vedrům závod o hodinu posunuli. O postup na olympiádu tak zabojoval na vypůjčené desce, v tričku a v riflích. Vyplatilo se. Ferreira ve finálním battle zvítězil nad domácím surfařem Kanoa Igarashi a bronz si nakonec odnesl Australan Owen Whright.

Ženská vítězka Carissa Moore

Ženská vítězka Carissa Moore

 

Mezi ženskými surfařkami se na první olympiádě blýskla Američanka Carissa Moore, která ve finálových závodech s jasným náskokem porazila Biancu Buitentag z Jihoafrické republiky. Carissa k surfu voněla na Havajských ostrovech, kde s deskou doslova vyrostla pod vedením jejího otce. V 18 letech vyhrála jako nejmladší surfařka vůbec Mistrovství světa a o deset let později si v Tokiu vybojovala zlato, přičemž bronz si domů odnesla další skvělá americká závodnice Caroline Marks. Na olympiádě tak nedominovala Australanka Stephanie Gilmore, která je jednou z tváří značky ROXY. V Tokiu její nešla karta a překvapivě vypadla už ve třetím kole.

 

⌨️ K. Kmeťová 📸 Google


Kamenné prodejny Board Paradise