Jak vybrat turistickou obuv

Turistická obuv by tě měla podržet kamkoli se pohneš. Ideální boty do hor odrážejí podmínky, ve kterých budeš podnikat většinu svých expedicí. Proto jsme pro tebe připravili rychlý manuál jak vybrat turistickou obuv, aby ses vyvaroval nechtěných zranění a otlaků.

Kam v turistických botách pojedeš

Otázka, kde budeš převážně turistickou obuv nosit, je zásadní při výběru vhodného páru. Lehké boty s nízkým střihem jsou ideální pro outdoorové aktivity v nenáročném terénu. Pokud se však chceš s novými botami vydat do drsnějšího horského prostředí s nerovným terénem potřebuješ něco stabilnějšího. Proto svou pozornost upřím na turistické boty se středním až vysokým střihem. V případě, že jsi adrenalinový nadšenec a jdeš lézt po skalách, kupuj speciální boty s vysokou oporou.

Vlastnosti turistické obuvi

Terén se podepisuje i pod vlastnostmi turistických bot. Proto rovný terén přímo vítá lehkou obuv, která bude pohodlná a tím pádem snižovat únavu. Čím je terén náročnější, tím propracovanější by obuv měla být. Samozřejmostí je stabilní podrážka a ochranné výztuže na patě, špičce i bocích bot. Turistická obuv také disponuje nepromokavým materiálem Gore Tex, který tě chrání před nechtěnou vlhkostí.

Vlastnosti turistické obuvi Adidas Terrex
Nepodceňuj ani váhu na zádech a kondici

Mezi další důležité faktory ovlivňující rozhodnutí jak vybrat turistickou obuv patří váha tvého batohu a kondice. Platí zde pravidlo, že čím těžší batoh máš, tím větší boty si kup. Ty by měly mít vysokou podporu při chůzi a ochránit zejména nestabilní kotníky. Z čistě praktického hlediska ti však doporučujeme sbalit do batohu, co nejméně věcí. Oceníš to zejména při větších vzdálenostech. No a v neposlední řadě nezapomínej ani na svou kondičku. Pokud si turista začátečník vol spíše lehčí obuv a jednodušší tratě. Pokročilí turisté zase vědí, že v náročnějších terénech se jim spíše osvědčí vyšší boty s ochrannými prvky.

⌨️ K. Kmeťová 📸 Bent Metal


Kamenné prodejny Board Paradise