Jak vybrat délku snowboardu

Ještě donedávna se při výběru délky snowboardu uplatňovalo staré známé pravidlo. Ideální deska podle něj měla sahat od země k bradě. To ovšem dnes už neplatí. Neustále rozvíjející se snowboardová technologie zanechala tuto praktiku dávno za sebou. Připravili jsme proto pro tebe rychlý manuál, jak si vybrat délku snowboardu, který ti padne jako ulitý.

Zaměř se na hmotnost


Hmotnost je při výběru správné délky snowboardu daleko důležitější než samotná délka prkna, která kooperuje s tvou výškou. Je to tak proto, že snowboardy jsou navrženy s ohledem na určitou flexibilitu. Proto, pokud chceš aby se flex na sněhu choval tak, jak potřebuješ, zaměř se při výběru na tvou váhu. Pokud si totiž koupíš prkno, na které jsi příliš těžký, snowboard se přehne víc, než by se měl. No a v opačném případě, tedy pokud nesplňuješ stanovený váhový standard snowboardu, tak zase nebudeš na prkno vyvíjet dostatečný tlak. Aflex bude krátký. Proto při výběru snowboardu zohledni ve velikostních tabulkách jako první hmotnostní parametr. Ten ovšem má dost široký rozsah, takže k němu potřebuješ přidat další faktory, abys přišel na tvou ideální délku snowboardu.

Úroveň dovedností

 

Úroveň tvých schopností ovládat prkno na sněhu je také parametr, který bys měl brát v úvahu. V případě, že jsi začátečník, vol o 3 až 5 centimetrů kratší snowboard. Čím je totiž delší, tím se hůře ovládá. Takže učit se ti určitě bude snazší na kratším prkně a ty déle si užiješ, když přejdeš do pokročilého levelu.

Nepodceňuj styl jízdy

No a v neposlední řadě celkovou délku snowboardu ovlivňuje i tvůj preferovaný styl jízdy. Velikostní tabulky výrobců snowboardů se totiž zaměřují především na all-mountain styl. Proto pokud jsi freestyle nadšenec, vol o 3-6 centimetrů kratší prkno. No v případě, že jsi spíše freerider, tak kupuj o 2-4 centimetry delší snowboard.

⌨️ K. Kmeťová 📸 Rossignol, Lib Tech


Kamenné prodejny Board Paradise