Jak si vybrat správny skateboard

Pokud jsi skateboardista začátečník a hledáš tvoji první desku, tak si rozhodne na správném místě. Se skateboardingem máme bohaté zkušenosti, proto jsme pro tebe připravili jednoduchý manuál, abychom ti usnadnili rozhodování při nákupu tvého nového skateboardu.

Části skateboardu

Pokud chceš skateboardingu porozumět, v první řadě musíš poznat části, ze kterých je složen. Získáš tak jasnější představu, o co v tomto geniálním sportu jde as čím vším musíš při koupi počítat. V první řadě je to deska, ta je vyrobena z několika vrstev pevného dřeva. Potom jsou to trucks nebo tzv. trucky, neboli nápravy na kolečka, která by měla být uložena do ložisek. Vhodnou pomůckou při jízdě je i páska na uchopení zvaná grip tape. Ta se aplikuje na horní část desky a zajišťuje přilnavost nohou o skate. No a v neposlední řadě nemůžeš zapomenout na hardware, čili příslušenství pro neustálé upevňování koleček a ostatních částí skateboardu. Skate spolu s příslušenstvím si umí po částech složit jen zkušený jezdec, takže pokud jsi začátečník, běž na jistotu a vybírej ze skateboardových a longboardových kompletů.

Části skateboardu trucky grip

Standardní skateboard pro začátečníky

 

Obecně existují tři druhy skateboardů pro různé typy ježdění. Klasický skateboard je pro začátečníky nejvhodnější volbou. Pokud si tedy potřebuješ vybrat správný skateboard, tak naše skateboardové komplety od značky Element jako Element Star Wars, Element Section či Quiksilver Isle tě nezklamou na ulici ani ve skate parku. Mají tvrdá kolečka a symetrický tvar, čili se stanou tvým věrným společníkem během prvních jízd na skate. 

 Standardní skateboard pro začátečníky

Longboard a cruiser

 

V případě, že si chceš vybrat skateboard, který nebudeš využívat jen pro zábavu, ale i pravidelné jízdy po městě v různém terénu, tak vhodnější volbou pro tebe bude cruiser. Cruiser se od standardního skateboardu liší tvarem a měkčími kolečky pro snazší rolování po nerovném povrchu s mnoha městskými překážkami. Na rozdíl od něj je longboard stabilní deskou, díky které se naučíš držet balanc. Longboardový komplet v naší nabídce Element Trip Out tě podrží po delší vzdálenosti i při vysoké rychlosti z kopce.

 

Longboard a cruiser

Ideální velikost skateboardu

 

Když přemýšlíš nad tím, jak si vybrat správný skateboard pro tebe, měl bys kromě stylu jízdy a příslušenství uvažovat i nad ideální délkou prkna vzhledem ke tvým tělesným proporcím. Pro začátečníky je nejvhodnější skateboard, který je přímo úměrný velikosti tvé boty. Dej si však pozor na americké číslování. Například u velikosti boty 6,5 až 9 se doporučuje sáhnout po skateboardu o velikosti 7,5 až 8 palců. V případě, že hledáš skateboard pro dítě, vol desky střední nebo mini velikosti.

⌨️ K. Kmeťová 📸 Jesup, Element, Roxy, Quiksilver


Kamenné prodejny Board Paradise