Jak prát zimní bundu

Pořádná a funkční zimní bunda je jednou z nejlepších investic do zimního šatníku. Díky jejímu propracovanému jádru a speciální úpravě tě ochrání před třeskoucí zimou, sněhem a mrazem. Navíc s tebou ráda přežije až několik sezón, ale jen v případě, když se o ni budeš náležitě starat. Připravili jsme proto pro tebe rychlý manuál, jak prát zimní bundy bez nechtěného poškození.

Šetrná údržba je základ úspěchu

Pravidelná a šetrná údržba zimní bundy dokáže prodloužit její životnost o několik let. Proto máš-li doma na ramínku softshellovou či péřovou zimní bundu, při praní rozhodně zapomeň na obyčejně prací prášky a aviváže. Ty mohou jejich vlákna poškodit a zbavit speciálních funkcí, pro které si za svou oblíbenou bundu utratil několik stovek eur. Takže v první řadě investuj do šetrného prášku, který najdeš ve specializovaných obchodech. Potom z bundy vyber všechno, co jsi zapomněl v kapsách, pozapínej ji a vlož do pračky. Vol vždy jemný program na nízké teplotě. Péřové bundy můžeš prát na úrovni do 40 stupňů Celsia, sofshellové jen na třicítce. Zimní bundy se totiž nejlépe vyčistí ve studené vodě. A ideální, pokud je opereš bez ždímání. To umí jejich vlákna poškodit, čemuž se chceš samozřejmě vyhnout.

jak prat zimni bundy

Jak prát zimní bundy a nezničit je

Do pračky kromě zimní bundy nevkládej nic jiného. Nejdůležitější věc, na kterou při nich totiž musíš dávat pozor je, aby se nenarušila struktura podšívky. Proto se při nich nedoporučuje již zmíněné ždímání. Pokud však nemáš kde promočenou zimní bundu vysušit a program bez ždímání ti nadělá komplikace, vlož do pračky spolu s ní speciální prací kuličky nebo obyčejné tenisové míčky. U softshallové bundy zase můžeš zabít dvě mouchy jednou ranou, pokud investuješ do pracího prášku s impregnací. Ten kromě vyčištění tvé technicky propracované bundy ošetří a obnoví i její ochranné funkce.

ako prat zimni bundy

Nepodceňuj ani sušení a skladování

Praní zimních bund však skončením navoleného programu v pračce nekončí. Právě naopak. Pro delší životnost tohoto oblečení by si neměl podceňovat ani sušení. V žádném případě ji nevkládej do sušičky ani do blízkosti topných těles. Nejlepší uděláš, pokud ji necháš volně vysušit na vzduchu. Ideální venku, což může trvat i několik dní. Před samotným uložením takto vyčištěné zimní bundy pro letní odpočinek zkontroluj, zda je všude dokonale suchá. Pokud si k impregnaci nepřistoupil při praní, udělej tak teď. Bundu následně poskládej a ulož do skříně pro následující sezónu.

⌨️ K. Kmeťová 📸 Quiksilver, DC


Kamenné prodejny Board Paradise