Jak nastavit vázaní na snowboard

Pokud jsi ve snowboardingu nováček, může ti nastavení vázání na snowboard připadat jako nadlidský úkol. V podstatě se však jedná o zcela jednoduchou činnost a my ti nyní snadno vysvětlíme jak na to.

Snowboardový postoj

V první řadě se zaměř na tvůj postoj na desce. Je to základní věc, protože bez ní nebudeš vědět, jak nastavit vázání na snowboard. Obecně známe dva typy postoje – REGULAR a GOOFY. V podstatě se jedná o výběr té správné nohy, která bude vpředu. Levá noha vpředu se nazývá REGULAR a pravá GOOFY. Dominantní chodidlo se přitom doporučuje mít vzadu. To, které to je, zjistíš například při kopání do fotbalového míče. Pokud podvědomě neustále preferuješ pravou nohu, jsi jednoznačně GOOFY jezdec.

pozicia-vazby-freestyle-freeride

Pozice vazby

Po určení postoje je dalším krokem nastavení vázání na snowboard pozice vazby. Před samotným umístěním vázání na značky zkontroluj, jestli si správně umístil vázání na pravou i levou nohu. Většina vázání také používá k doladění středový kruh, kterým ho můžeš posouvat. Pokud jsi snowboardista začátečník či vášnivý freestyle jezdec, vhodnou volbou pro tebe bude střední postoj. Čili vázání umístíš symetricky mezi špičku a ocas prkna. Pokročilejší freeride jezdci však preferují zpětný postoj. Při něm je vázání posunuto více k patě snowboardu než symetricky uprostřed.

Šířka postoje na snowboardu foto 2

Šířka postoje

Takže když už zhruba víš, kam vázání na desce umístíš, musíš se rozhodnout pro nejpohodlnější šířku postoje. V tomto případě neexistuje univerzální pravidlo, i když většina snowboardů má označené referenční body, kde by měla být vázání umístěna. Je to skvělá pomůcka pro začátečníky, ale konečné rozhodnutí je na tobě. Zkus si silový postoj na suchu v obýváku a takový, který ti bude nejvíce vyhovovat aplikuj i na prkno.


Na konec nezapomeň na správné úhly SNB vázání

Na konec nezapomeň na správné úhly
No a nakonec nezapomeň na nastavení správných úhlů pro vázání. Ty jsou klíčem k dlouhodobému pohodlí na horách. Jednoduše je nastavíš podle montážního kotouče ve středu vázání, kde jsou vyznačeny úhly prostřednictvím pomlček a čísel. Běžné nastavení pro začátečníky je kolem -5 stupňů na zadní noze a +15 stupňů na přední. Nedoporučujeme ti překročit hranici -21 stupňů na zadní noze, protože budeš hodně zatěžovat kolena. Samozřejmě na celý proces seřizování vázání na snowboard budeš potřebovat i vhodné nářadí. Nám se v tomto případě osvědčila sada Dakine Torque Driver. Díky ní už nebudeš mít dilema jak nastavit vázání na snowboard a skvěle ti poslouží i na horách, pokud budeš potřebovat na prkně něco rychle opravit.

Nastavení opěrek

Po přimontování vázání je nutná ještě poslední věc, a to nastavení opěrek. Jejich pevnost se může lišit podle druhé snowboardu. Opěrku si můžeš umístit rovnoběžně podél hrany, pokud nechceš, aby tě po snowboardování bolely nohy. Na druhé straně, pokud si začátečník spíše oceníš sklon opěrek. Ten nastavíš kovem na zadní strany opěrky a v praxi tě bude nutit na svahu více pokrčit kolena. Při výšce sklonu se však řiď osobními preferencemi a pohodlím.

⌨️ K. Kmeťová 📸 Bent Metal


Kamenné prodejny Board Paradise