Přehledná historie značky Adidas

Začali v prádelně a dobili svět. I takhle by se dal popsat příběh úspěšné německé značky Adidas. Za každým velkolepým triumfem se však skrývají roky dřiny, odhodlání a sebezapření. Adidas Superstar, Adidas Team Court nebo Adidas Stripe jsou ikonické pojmy nejen ve sportovním průmyslu. A pro jejich nadčasový design, kvalitní zpracování a street vibe na nich nedáme dopustit ani my.

Odkud se vzal Adidas


Značku Adidas založil v roce 1920 Adolf (Adi) Dassler, který v prádelně své mámy začal ručně šít boty. Adi měl od začátku jasnou představu o tom, jak by měly jeho produkty vypadat. Chtěl totiž německým sportovcům dodávat inovativní obuv, která jim bude poskytovat maximální podporu při dosahování výsledků. Proto se s nimi po celou svou kariéru setkával, poslouchal je a následně postřehy z rozhovorů aplikoval do bot. Na úspěch nemusel dlouho čekat, v jeho teniskách už o pár let později získala zlatou medaili v Amsterdamu běžkyně Lina Radke.

Odkud se vzal Adidas Adolf (Adi) Dassler foto 1

Adidas 3-Stripes odstartovaly globální úspěch


Prvotní tiumfy však byly utlumeny válečnými léty, a tak se Adi opětovně snažil dobít svět až v roce 1949. Tehdy svou značku znovu zaregistroval spolu s legendárními 3 stripes – tedy třemi pruhy, které neodmyslitelně patří k brandu. No a první globální úspěch mu přinesli už o pět let později, kdy se o pruhovaných kopačkách s cvoky začalo povídat po celém světě. Může se to nevídaný úspěch německé fotbalové reprezentace, která i díky nim zdolala do té doby neporazitelné Maďarsko.

Premiérovou linii oblečení uvedl Keiser


Trik s fotbalem naplno zaúčinkoval i v případě uvedení první teplákové soupravy na trh. Tu si oblékl známý fotbalista Franz Beckenbauer a fenomenální úspěch půl na světě. Stalo se tak v roce 1967, kdy se Adidas od obuvi posunul k textilnímu průmyslu. Do té doby měla značka na kontě několik povedených patentů, k nimž patří například „air sole“ podrážky, nylonové podrážky pro běžeckou obuv a polyamidové pro fotbalovou. Kromě toho se Adidas stal oficiálním výrobcem fotbalových míčů na hlavní světové fotbalové akce. Z nich nejznámější je asi Adidas Telstar, uvedená v roce 1970 v Mexiku, která byla navržena tak, aby ji bylo v černobílé televizi dobře vidět.

Zrození Adidas Originals


Sedmdesátá léta minulého století brandu opravdu přála. Může za to i skutečnost, že v kolébce značky – německém Bavorsku se v roce 1972 konaly olympijské hry. Adi tento moment využil k představení nového loga, které dnes známe jako slavný trojlístek symbolizující kvalitní výkon a kolekci street style oblečení Adidas Originals.

Zrození Adidas Originals změny v logu značky adidas foto 2

Street vibe posílily Run-DMC


Od sportovců k běžným lidem se Adidas začal posouvat v 80. letech. V tu dobu bez vědomí značky americká hip-hopová kapela Run-DMC vydala píseň „My Adidas“ a její zpěváci si jejich ikonické tenisky Adidas Superstar obouvali i na koncerty. Úplně náhodou se na jednom z nich ocitl zaměstnanec firmy, následně se z písně stal hit a z Run-DMC první partner brandu z řad obyčejných smrtelníků. Tímto momentem začíná Adidas naplno psát historii nejen sportovní módy, ale také street-style trendů jako jsou pantofle Adidas Adilette či tenisky Stan Smith. Běžná populace se také zbláznila do Superstarů a kolekce Adidas Originals šla v obchodech na dračku.

Pád a opětovný vzestup Adidas


No tak jak to v životě bývá, i Adidas musel projít trnitou cestu nejen sestupů, ale také pádů. Začátkem 90. let se firma ocitla na prahu bankrotu. Může za to smrt Adiho a následně i jeho manželky a syna. Adidas se tak stal artikl na prodej az popela ji zvedal Louis Dreyfus. Ten se zasloužil o mnoho inovativních kolekcí, které znáš i dnes. Patří sem například kampaň Adidas Streetball či kopačky Predator. V roce 2001 se žezla chytil Herber Hainer a inovace nabraly další raketový spád. Adidas začal nabízet oblečení pro každý sport, každou módu i pouliční styl. V rámci kampaní spolupracuje s megahvězdami jako Lionel Messi či David Beckham nebo návrhářkou Stellou McCartney.

Vytváření nové generace


Za posledních několik let představil Adidas další revoluční novinky. Dnes k nejoblíbenějším a nejznámějším patří například Adidas Energy Boost, Adidas Shmoofoil, Adidas Essentials, Adidas SuperCourt či Adidas Terrex, které můžeš najít iv naší nabídce.

Vytváření nové generace Adidas SuperCourt či Adidas Terrex, foto 3

⌨️ K. Kmeťová 📸 google, boardparadise


Kamenné prodejny Board Paradise