Co jsou sneakers?

Ne všechny tenisky jsou určeny ke sportu. Spousta bot tohoto druhu v sobě sice nese ducha ulice, ale pravé sneakers se kromě streetstyle image zaměřují i ​​na jiné vlastnosti. Nyní ti vysvětlíme základní rozdíly mezi teniskami sneakers a ostatními druhy bot.

Určení a materiál sneakers 


Hlavním rozdílem mezi sneakers a ostatními druhy tenisek či bot je jejich určení a materiál. Sneakers vznikly pro sport a na to, aby si v nich podával co nejlepší sportovní výkony. Takže tomu je uzpůsoben i jejich materiál. Svršek vždy tvoří textilie nebo kůže, ale podrážka je vyrobena výlučně z syntetického nebo přírodního kaučuku. V řeči smrtelníků tak jde o gumovou podrážku, která tlumí nárazy při dosahování sportovních výkonů.

Gumová podrážka a kožený svršek jsou podpisem původních sneakers foto 1

Gigantické značky vyrostly na sneakers


Historie sneakers se váže na prvotní produkci světoznámých výrobců sportovní obuvi, k nimž patří Nike, Adidas, Vans, Converse či Reebok. Všechny zmíněné značky se ve svých počátcích zaměřovaly na výrobu ideálních sportovních bot pro běžce, atlety, fotbalisty či basketbalisty, aby mohli na hřišti podávat ty nejlepší výkony. S postupem času se však sneakers stále více začaly objevovat na ulicích a nohou obyčejných smrtelníků. Dělo se tak zejména v 70. a 80. letech minulého století, kdy sneakers začali psát historii streetstyle trendů.

Značky které se vážou prvotní produkcí na sneakers foto 2

Sneakers nebo trainers či joggers


Pojmenování sneakers pochází ze Severní Ameriky, kde takto domácí označují tenisky vhodné nejen pro sport, ale pro jejich image vlastnosti i jako stylový kousek pro volný čas. V Anglii či Austrálii se sneakers jmenují trainers nebo joggers. Tak či onak sneakers jsou must-have kouskem v každém pouličním šatníku. Hodí se totiž ke všemu. Například legendární Adidas Superstar si kromě tepláků můžeš klidně obout k obleku. Podobný šmrnc jakémukoli outfitu dodají i nikdy nestárnoucí Nike Air Max, Nike SB Zoom Blazer či Jordan Zoom Separate. Retro nádech se stylem v sobě nesou také nesmrtelné Vans Old Skool či Nike Blazer. Všechny zmíněné kousky dodají tvému ​​looku status bez ohledu na to, zda se chystáš v kostýmu do práce nebo večer ven na pivo.

Vans Old Skool či Nike Blazer, zmíněné kousky dodají tvému looku status bez ohledu na to, jestli se chystáš v kostýmu do práce nebo večer ven na pivo Foto 3

⌨️ K. Kmeťová 📸 boardparadise.sk


Kamenné prodejny Board Paradise